Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΙ ΑΔΩΝΙΣ

Η θεά Αφροδίτη του αρχαίου ελληνικού δωδεκάθεου ήταν μια θεά δολοπλόκος, ματαιόδοξη, ίσως και αλαζονική. Δεν δίστασε στιγμή να προκαλέσει ακόμα και καταστροφή για να εκπληρώσει τις ερωτικές της ευθυμίες. Ήταν πανέμορφη και με τη γοητεία της μάγευε θνητούς και αθάνατους παρόλο που ήταν παντρεμένη με τον ασχημότερο και πιο ηλικιωμένο θεό, τον Ήφαιστο. Η τύχη όμως είναι ευμετάβλητη, όπως έλεγαν βαθυστόχαστα οι αρχαίοι, ακόμα και για τους θεούς, και από εκεί που η Αφροδίτη ήταν υπέρμαχος των one-night stand και των εφήμερων σχέσεων, κατέληξε ερωτευμένη και για την ακρίβεια πληγωμένη. Την αιτία την περιγράφω σε μια προσωπική και σύγχρονη διασκευή του μύθου της Αφροδίτης και του Άδωνη, όπου δύο θεές διεκδικούσαν τον ίδιο άντρα.


Επεισόδιο Νο1: Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ

Και εγένετο Άδωνης. Νεογέννητος ακόμα θάμπωνε με την εκτυφλωτική του ομορφιά κάθε θηλυκό που τύχαινε να τον αντικρίσει. Ήταν τόσο εξωπραγματικά όμορφος, που αντί οι μητέρες να καλοπιάνουν τη μάνα του για κάνουν προξενιό στις κόρες τους, προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον Άδωνη με κάθε μέσο για να εξασφαλίσουν καυτές νύχτες πάθους μαζί του, μετά από καμία εικοσαετία φυσικά. Ο γυναικείος πληθυσμός ούρλιαζε μόλις έβλεπε το μωρό αυτό όπως φωνάζει τώρα στις συναυλίες του Sakis.
Δεν άργησε όμως η Αφροδίτη να τον πάρει είδηση. Αποφασισμένη να τον κρατήσει για τον εαυτό της αποκλειστικά, επισκέφτηκε τη μάνα του παιδιού μεταμφιεσμένη ως απεσταλμένος της ιέρειας του μαντείου της Δωδώνης. Της είπε πως ως μάνα θα είχε μια από τις μεγαλύτερες τιμές, δηλαδή να γίνει το παιδί της μάντης, μεσολαβητής του θελήματος των θεών στους ανθρώπους. Η μάνα του Άδωνη, με το που άκουσε πως ο γιόκας της ήταν ο εκλεκτός, αναφώνησε με ένα αίσθημα ικανοποίησης και περηφάνιας και παρέδωσε συγκινημένη, αν και ευγνώμων για την τύχη που της έστειλαν οι θεοί, τον Άδωνη στον απεσταλμένο. Καθησύχασε γιατί τώρα γνώριζε πως το παιδί της θα εκπαιδευόταν κατάλληλα για να γίνει ξακουστός μάντης, χαρίζοντας έτσι υστεροφημία σε εκείνη, ως μια τιμημένη μάνα. Βαθιά μέσα της ήξερε πως ήταν ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει το μωρό της από τις λυσσάρες γειτόνισσές της. Ο απεσταλμένος χαιρέτησε με σεβασμό τη μάνα και κρατώντας σφιχτά το μωρό έφυγε από το σπίτι.
Με την πρόωρη ανάπτυξη που είχε ο Άδωνης ήταν σίγουρη πως σε λιγότερο από δυο δεκαετίες θα ήταν δικός της. Γνώριζε εξάλλου το πλεονέκτημα της, ως αθάνατη, να μη γερνάει ποτέ και να διατηρείται κούκλα, με τη στήριξη ενός τεράστιου επιτελείου, αποτελούμενο από κομμωτές, μακιγιέζ, στιλίστες, πλαστικούς χειρούργους και αισθητικούς. Φυσικά, δεν είχε καμία όρεξη να κάθεται και να αλλάζει πάνες στον αδωνη, αλλά και για να μη μάθουν οι θεοί πως έκανε ακόμα μια άπατη, ξεγελώντας θνητούς και όχι μόνο για να κατακτήσει ακόμα έναν ερωτικό σύντροφο, αποφάσισε να αναθέσει κρυφά την ανατροφή του Άδωνη κάπου όπου θα ήταν απαλλαγμένος από τα επικίνδυνα βλέμματα των γυναικών, ώστε η ίδια να μην ανησυχεί για καμία ανταγωνίστρια. Εξάλλου η Αφροδίτη είχε και άλλες ασχολίες από το να διώχνει ασταμάτητα κάθε είδους πλάσμα θηλυκού και όχι μόνο γένους που θα τον πλησίαζε. Και ποιος άλλος ακίνδυνος τόπος υπήρχε για να ανατραφεί ο Άδωνης; Μα φυσικά ο Άδης. Εκεί θα έμενε, μέχρι να ενηλικιωθεί βέβαια, να μην την κατηγορήσουν και για αποπλάνηση ανήλικου, όχι πως η ίδια είχε ηθικούς φραγμούς, εξάλλου ακόμα και τότε πίστευαν πως ο έρως χρόνια δεν κοιτά, απλά ήθελε να διατηρήσει και ένα κοινωνικό προφίλ, ένα γόητρο, μια υπόληψη, όσο γινόταν τουλάχιστον, γιατί, αν σχημάτιζε την περσόνα της femme fatale, δεν θα παραπλανούσε τόσο εύκολα τους καίριους εραστές της. Εκεί κάτω έμενε και η Περσεφόνη, μια άσχημη μεσήλικη γεροντοκόρη, που μόνο τον Πλούτωνα θα μπορούσε να γοητεύσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να νιώσει ο Άδωνης ερωτική έλξη για αυτό το μπάζο, σκέφτηκε θριαμβευτικά η Αφροδίτη, ανατινάζοντας θριαμβευτικά μια χρυσή μπούκλα της…


(αναμένεται επεισόδιο 2)

Διαβάζουμε την παραλλαγή του μύθου, ενώ ακούμε μουσική......

Get this widget Track details eSnips Social DNA

και βλέπουμε την Αφροδίτη της Μήλου στο Λούβρο.....